PDF’inden dijital Katalog Hazırla
Teknoloji çağının değişen ihtiyaçları, ürünlerimiz ne olursa olsun pazarlama konusunda da alışkanlıklarımızdan vazgeçip yeni yollar aramamızı zorunlu kılıyor. Hele de e-ticaret alanında hizmet veriyorsanız. Artık internet dünyasında alternatif iş kolları yaratmak ve bunları müşterilere interaktif bir şekilde ulaştırmak revaçta. Ben de maaşlı ve mesaili işimden istifa edip bir yandan serbest, yani freelance çalışmaya, bir yandan da niş bir alanda web sitesi açmaya karar verdiğimde birçok yöntem üzerinde zaten düşünüyordum. Bunlardan biri de katalog hazırlamaktı. Web sitesi için fiziksel, başka bir deyişle basılı bir katalog hazırlamak mantıklı olmadığı için internette PDF katalog hazırlama programı aramaya başladım. Pratik ve ücretsiz olan YUMPU Publishing ile de tam bu arayış sırasında karşılaştım.
Hedeflerinize Yönelik Etkili Bir Katalog Nasıl Olmalı?
Katalog hazırlama programları ile yaşadığım deneyime geçmeden önce size hedeflerinizi tam on ikiden vurmanıza yardım edecek bir kataloğun nasıl olabileceğine dair görüşlerimden bahsedeyim. (Böylece şimdi kullandığım programı neden seçtiğimi anlatmam da daha kolay olacaktır.)
Kataloglar, pazarlamanın ilginç bir noktasında duruyorlar. Site içeriği gibi sabit değiller ama bir reklam metni veya banner gibi kısa süreli de değiller. Aslında kataloglar tam ikisinin arasında bir yerde duruyor ve bu açıdan işiniz hem kolay hem zor. Şöyle anlatayım: Vurucu cümlelere ve özet tanımlara yine ihtiyacınız var ama online pazarlamada “call to action”, yani eyleme çağrı dediğimiz tetikleyicileri bir banner kadar direkt kullanmanıza gerek olmayabiliyor.
Fakat görsellik gerek bir web sitesindeki gerekse bir mağazadaki kadar önemli. Kataloğunuz doğru renklerle ve doğru görsellerle müşteriyi cezbeden bir tasarıma sahip değilse maalesef tarihin tozlu rafları arasında yer alacak ve ürünlerinize hiçbir yararı dokunmayacaktır.
Katalog hazırlama teknikleri için belli başlı birçok şey sayabilirim ama her sektör ve her ürün grubu için öne çıkarılması gereken ayrıntılar elbette farklı farklıdır. Kendi alanıma odaklanırsam: Önceden de bahsettiğim gibi işimden ayrılırken aklımda niş bir alanda web sitesi açmak vardı. Niş alandan kastım da şu: Hobilerimi sergileyip gelire çevirebileceğim ve aynı hobiye sahip kişilerin de benzer bir yol çizmesine yardım edebileceğim bir e-ticaret sitesi.
Online iş yaparken basılı bir katalog yerine online bir katalog yapmanın daha mantıklı olduğuna da değinmiştim. Online katalog aslında hazırlık süreci ve insanlara ulaşma açısından da avantajlı. Kaliteli bir pdf katalog hazırlama programında güzel bir şablon ile tasarım ve renk olayını rahatlıkla çözebilirsiniz. Kaliteli fotoğraf kullanma yükünüzü yine programın sunduğu multimedya dosyalarıyla, örneğin slayt gösterileri, fotoğraf albümleri ve embed videolar ile hafifletebilir ve kataloğunuzu zenginleştirebilirsiniz. Daha sonra sosyal medya hesaplarınızda kolaylıkla paylaşabilmeniz de cabası.
Katalog Hazırlama Sürecinde Bu Programın Sunduğu Avantajlar Neler?
En başta değindiğim gibi, “E katalog nasıl yapılır?” soruma yanıt ararken internette farklı katalog hazırlama programlarını deneme fırsatım oldu. Online dergi, katalog veya broşür hazırlama konusunda daha önce araştırma yaptığınızda sizin de muhtemelen karşılaştığınız Issuu ve Joomag gibi birçok programla karşılaştım. Benim için katalog hazırlama programı bilgisayara herhangi bir dosya indirmeye gerek kalmadan bulut platformu üzerinden hizmet vermeli, bireysel kullanım veya küçük şirketler için ücretsiz olmalı, hem mobilde hem masaüstünde desteklenmeli ve pek tabii ki kolayca kullanılabilmeli.
Online çalıştığımı göz önünde bulundurursam basılı kataloglardan farklı olarak katalogdaki metnin arama motorları için optimize edilmesi (açmam gerekirse, ekstradan SEO çalışmasına gerek bırakmaması), görsel dışında da video, bağlantı, fotoğraf albümü ve slayt gösterisi gibi farklı multimedya formatlarını da desteklemesi, Facebook ve Twitter gibi belli başlı sosyal medya hesaplarıyla entegre edilebilmesi, kaydedildikten sonra kendine özgü bir bağlantıyla erişime açık olması ve onu istediğim zaman düzenlememe imkan vermesi de şart. Elbette bütün bu taleplerimden herhangi biri sırasında sorun yaşarsam ihtiyacım olan desteği alabilmem de şart.
Denediğim hiçbir online katalog programı bana bu istediklerimi bir arada sunmayı başaramadı. Ama umudumu yitirmeyip aramaya devam etmekle ne kadar iyi yaptığımı YUMPU Publishing’yla karşılaştığımda anladım. Bu programda ilk dikkatimi çeken şey küçücük bir sorumun bile kısa sürede cevap bulması oldu. Sundukları benzersiz destek dışında kullanım kolaylığı da dikkatimi çekti. (Katalog oluşturma sürecini birazdan daha ayrıntılı anlatacağım.)
Diğer programların aksine bana yukarıda saydığım bütün özellikleri ücretsiz sunması benim YUMPU Publishing'yu tercih etmemdeki en büyük sebeplerden biri oldu diyebilirim. Program benim gibi bireysel çaba gösteren girişimcileri veya sadece birkaç kişiden oluşan küçük şirketleri tatmin edecek bir ücretsiz plan sunuyor ve bu plan dâhilinde markanızı tanıtmanıza olanak tanıyor. Daha büyük, daha kurumsal şirketler için ücretli planlar da mevcut. Bu ücretli planlarda reklamların tamamen kaldırılmasından daha geniş tasarım alternatiflerine kadar birçok ilave özellikten yararlanmak mümkün. Anlaşılacağı üzere, bu programda herkese ve her ihtiyaca yönelik seçenek mevcut.
Unutmadan ekleyeyim, programda yazılımcılar için API de var. Bu şu demek: Yazılımcınız veya yazılımdan anlıyorsanız siz, embed kodlar ile web sitenize bu kaliteli ve pratik dergi programını kurabilirsiniz.
Peki, bu programda katalog hazırlama nasıl olacak? Öncelikle ürünlerinizle müşterilerinize hitap edecek en iyi şekilde bir PDF dosyası hazırlamanız gerekiyor. Dosyanızı sürükleyebilir veya bilgisayarınızdan yükleyebilirsiniz. Dosyayı yüklendikten sonra, ona erişmeden önce kayıt sayfası açılacak. Kayıtlı kullanıcı değilseniz kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olmak da gayet basit. E-posta, kullanıcı adı ve şifre girmeniz yeterli ama o kadar bile uğraşmak istemezseniz Facebook, Twitter veya Google Plus üzerinden de kayıt olabilirsiniz.
Kaydınızı tamamladıktan sonra hâlihazırda e-sayfalar olarak kaydedilmiş olan dosyanızda içerikle ilgili değişiklikler ve eklemeler yapabilirsiniz. Bu noktayı hızlı geçmemenizi, kataloğunuzun hakkını vermenizi tavsiye ederim. Hazır online bir katalog üzerinde çalışıyorken ürünlerinizi destekleyecek fotoğraf albümleri, slayt gösterileri, videolar ve bağlantılar ekleyebilirsiniz. Özellikle kendi alanım olan hobide bu multimedya formatlarından epey yararlandığımı belirteyim.
Eklemeler dışında renk gruplarında ve yazı boyutlarında değişiklik yapmayı ve gözünüze en hoş görünen kataloğu elde etmeyi de ihmal etmeyin. Gerekirse ön izlemede kataloğunuzu tekrar tekrar inceleyin. Ekstra ücret ödemeden istediğiniz kadar değişiklik yapabilirsiniz. İstediğiniz kadar katalog, dergi ve broşür de oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla, benim yaptığım gibi çok sayıda alternatif hazırlayıp içinize en sineni seçmeniz de mümkün. Kataloğunuza özel bağlantıyı paylaşarak görüşlerine güvendiğiniz kişilerden fikir de alabilirsiniz.
İster işiniz için olsun ister keyfiniz için, bu programı online katalog, broşür ve dergi hazırlamak için kullanabilirsiniz. Kataloğunuzu kaydedip yayınladıktan sonra incelemesi de oldukça keyifli. Yayınlanan dosyalar, iflah olmaz kitap ve dergi tutkunları için çok hoş bir sayfa çevirme hissi de yaşatıyor. Hatta sıradan bir sayfa çevirme hissi de değil, adeta kuşe kâğıt çevirme hissi. Hâlihazırda kayıtlı yirmi milyondan fazla dergi ve yirmi milyondan fazla kullanıcı olduğunu hesaba katarsanız yayınladığınız kataloğun sırf site içinde bile müthiş bir şekilde yayılabileceğini tahmin edebilirsiniz. Bütün interneti siz düşünün…