eKatalog Hazirlama

E Katalog Oluşturmak Hiç Bu Kadar Kolay ve Verimli Olmamıştı

E Katalog Oluşturmak Hiç Bu Kadar Kolay ve Verimli Olmamıştı

Büyük bir ilaç firması olan müşterim için bir e katalog oluşturmak için anlaşmaya vardığımızda beni ne kadar zor bir işin beklediğini bilmiyordum. Elbette hiçbir sektör için katalogda hata olmaması lazım ama söz konusu insan hayatını etkileyen ürünler olduğunda katbekat daha fazla dikkat göstermek şart. Çok sayıda ürünü hacimli bir katalogda bir araya getirmenin zorluğunu tahmin edebilirsiniz. Yine de kataloglar ilaç dünyası için vazgeçilmez çünkü firmaların ilaç tanıtmalarının yanı sıra kullanıcılara doğru bilgiyi ulaştırmalarına da yarıyor. “Bunu neden e katalog ile yapamayalım?” sorusundan yola çıktığımda YUMPU Publishing'yla karşılaştım. Aslında ona gelene kadar birçok e katalog oluşturma programını deneyip aradığımı bulamayarak kenara kaldırmıştım. Kenara kaldırma sebeplerim çok çeşitli; ücret, kalite, basitlik vb. Bunları da sizinle paylaşmayı düşünüyorum ama öncelikle müşterimi e katalog oluşturmaya nasıl ikna ettiğimden ve PDF katalog hazırlamanın inceliklerinden biraz bahsedeyim.

Neden E Katalog Oluşturmak Bir Seçenek Değil Bir Zorunluluk Haline Geldi?

İlaç sektörü hem Türkiye’de hem dünyada kökleşmiş sektörlerden biri. Bunun kendi içinde avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Kitap dünyasında da olduğu gibi hala kâğıda basılmış bir derginin, kataloğun veya broşürün daha güvenilir olduğuna dair bir inanış var. Hâlbuki bana göre, özellikle kataloglar söz konusu olduğunda e kataloğa geçmemenin hiçbir mantığı yok. Benim müşterim gibi hassas bir sektörde yer alan herkes için e kataloğun avantajları çok fazla.

Baskı ve dağıtım maliyetlerini bir kenara koyalım. İçerikte ciddi bir hata olduğunda veya kataloğa bir ürün daha eklenmesi gerektiğinde ne olacak? Müşterimle yaptığım bir toplantıda bu soruyu sorduğumda biraz duraksadı, hak verdi. Ardından “E katalog nasıl yapılır?” diye sordu çünkü bu alan birçok kişi için muğlak bir alan. Çok meşakkatli olduğunu düşünüp kendini geri çeken çok. En içime sinen programla e katalog oluşturmanın ne kadar pratik olduğunu göstermek için kolları sıvadım.

Seçtiğim program üzerinden e katalog hazırlama adımlarını sizinle de paylaşmak isterim. Öncelikle, elinizde uygun bir PDF dosyası olması gerekiyor. Toplantıya gitmeden bir tane hazırlamıştım. Mesleğim gereği böyle dosyalar hazırlarken genelde Photoshop veya InDesign kullanıyorum ama siz Word veya Excel dosyasında çalışıp onu PDF olarak farklı kaydedebilirsiniz. Püf noktası her bir sayfanın bir katalog sayfasına denk gelmesi ve çözünürlüğün 180 dpi’den düşük olmaması.

Bundan sonra PDF dergi yapma programınızın ana sayfasından dosyanızı yüklemeniz gerekiyor. Sürükleyip bırakmak bana daha kolay geliyor ama bilgisayarda ilgili klasörü seçerek de yükleme yapabilirsiniz. Toplantıda adımları gösterirken kayıtlı bir kullanıcıydım ama kayıtlı bir kullanıcı değilseniz dosyanızı yükledikten sonra kayıt sayfasına yönlendirilirsiniz. Burada kullanıcı adı, eposta ve şifre yazarak veya sosyal medya hesaplarınızdan kayıt olabilirsiniz.

Bundan sonra, hâlihazırda e sayfalara dönüştürülmüş olan dosyanızda font ve renk değişiklikleri yapabilir; ona video, ses, slayt gösterisi ve bağlantı gibi multimedya dosyaları ekleyebilirsiniz. (Müşterimi en etkileyen aşama bu olmuştu.) Kataloğunuzun hazır olduğunu düşündüğünüzde yayınlayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi dakikalar içinde kataloğunuz hazır.

E Katalog Oluşturmak Hangi Yönleriyle Müşterinizin Dikkatini Çekecek?

Müşterimin dikkatini çekmek için birtakım katalog hazırlama teknikleri de kullanmam gerekti. E katalog oluşturmak elbette hoşlarına gitti ama onlara basılı kataloğun ve başka katalog programlarının sunmadığı özellikleri de gösterdim. Sektörde soruların cevap bulmasının ne kadar önemli olduğunu bildiğimden programa hemen bir soru yönelttim ve benzersiz destek ekibinin ne kadar kısa sürede ne kadar doyurucu bir dönüş yaptığını birlikte gördük.

Müşterim, şirket markasının görünürlüğü konusunda da oldukça hassastı. O yüzden bu programda kendi markasının görünmesini de beğendi. Bu kadar şeyin ücretsiz plana dâhil olması onlar için şaşırtıcıydı. Şahsen tek başıma çalışan biri olduğum için bana ücretsiz plan fazlasıyla yeterli ama onlar büyük bir şirket oldukları için ücretli planlara da göz atmak istediler ve diğer programları da gösterdiğimde fiyatları oldukça makul buldular. Otuz günlük deneme süresi boyunca reklamsız versiyonu denemeye karar verdik.

Doğru bilgilendirmenin önemli olduğu bir sektör de olsa uygun şekilde tanıtım ve rakiplerin önüne geçmek de önemli. Bunun için de SEO konusunu anlattım onlara. Yazılımla ilgili kısmına pek girmedim ama siz bilin diye söyleyeyim: Sadece Flash’la hazırlanan bir site arama motorları tarafından takip edilemez.

Bu programda HTML5, Flash ve JavaScript bir arada kullanılıyor. Kataloglarınızın arama motoru optimizasyonu, SEO’su yapılmış oluyor. SEO’nun teknik gerekliliklerini karşılayan bir kataloğun Google ve diğer arama motorlarındaki arama sonuçlarında daha yukarıda çıkma ihtimali artıyor. Reklam yapmanın mümkün olmadığı ilaç sektörünün ihtiyacı olan tam da bu. Başka sektörlerde de yukarıda çıkmak tabii ki avantajlı.

Kataloğun düzenlenebilir ve güncellenebilir olmasının yanı sıra kalıcı olarak saklanması da müşterimin hoşuna gitti çünkü böyle köklü sektörlerde ve şirketlerde arşivleme başlı başına bir iş kolu ve muazzam bir yük. Bulut platformunda çalışan bu program kataloglarınızı cihazlarınıza hiçbir yük getirmeden güvenli bir şekilde saklıyor ve istediğiniz zaman istediğiniz yerden erişmenize olanak tanıyor.

Kataloğunuza özel olan embed kodu sayesinde onu web sitenize veya kataloğunuzu göstermek istediğiniz başka platformlara gömebilirsiniz. Kendine özel bağlantısı sayesinde de kataloğu kolayca paylaşmanız mümkün. Sosyal medya ağlarında paylaşmanız için de tek bir butona tıklamanız yeterli.

Bol ürünü olan bir sektör için cazip bir özellik daha var. Bu PDF katalog hazırlama programı sonsuz sayıda sayfa ve sonsuz sayıda katalog hazırlamanıza izin veriyor. Böylece ürün sayınız veya katalog basma ihtiyacınız ne kadar fazla olursa olsun bir engellemeyle karşı karşıya kalmıyorsunuz.

Elbette bu benim gibi birçok müşteriyle serbest çalışan biri için de büyük bir avantaj. Özetle, YUMPU Publishing sizin için hemen her şeyi hallediyor; sadece PDF, yani içerik kısmını halletmek size ait. Dikkat çekebilmek için etkileyici bir kapak ve kaliteli görseller kullanmanız ve söz konusu e katalog iken multimedya dosyalarından yararlanmanız şart.

Hangi Yönleriyle Diğer E Katalog Programlarından Daha Kullanışlı?

E katalog hazırlamak için Issuu ve Joomag gibi başka birçok programı denediğimden en başta bahsetmiştim. Diğer programlarda yaşadığım sıkıntıları da sizinle paylaşayım. Birincisi, basitlik konusu ağır basan bir sıkıntı. Karmaşık adımlar bırakın konuya yabancı olanları, benim gibi işin içinde olanları bile kendinden uzaklaştırmaya yetiyor.

İkincisi, arayüz tasarımı. Bence bir programın veya web sitesinin güvenilirliğini doğrudan etkileyen bir faktör. Eski, hantal bir arayüz bende sitenin işleyişi konusunda şüphe uyandırıyor. Üçüncüsü, çıkan ürünün kalitesi. Kataloğu bir şekilde hazırladınız diyelim.

Onca emekten sonra çözünürlüğü düşük, sayfaları zor çevrilen bir katalog görmek istemem açıkçası. Dördüncüsü, ücretsiz planlardaki özelliklerin yetersizliği. Bir şekilde para kazanılması gerektiğini anlıyorum ama özellikleri bol tutarak müşteri sadakati kazanmanın önemi de yabana atılmamalı.

YUMPU Publishing hem basitliği, hem kalitesi, hem ücretsiz özellikleri hem de benzersiz desteğiyle sadece benim değil müşterimin de beğenisini kazandı. Bana da size buradan tavsiye etmek düşer.

Cihan Gürmen

Cihan Gürmen

Bisikletçi, hiphopçı,Bauhaus hayranı ve RGD üyesi. Matematik ve minimalizmi birleştirerek markanıza hayat vermek. Yeni başlayanlar ve Fortune 500 şirketleri ile çalışıyorum.