eKatalog Hazirlama

Daha fazla erişim, daha iyi yerleştirme! En iyi Google konumlarına ve maksimum çevrimiçi görünürlüğe giden kolay yolu keşfedin.

E Katalog Hazırlama İhtiyacım Nasıl Doğdu, Bu İhtiyacımı Nasıl Karşıladım?

E Katalog Hazırlama İhtiyacım Nasıl Doğdu, Bu İhtiyacımı Nasıl Karşıladım?

İster bir mağazanız olsun ister dijital bir markanız, kataloğa her an ihtiyacınız doğabilir. Hele benim gibi başka müşterilere iş yapan serbest bir tasarımcı veya grafikerseniz neredeyse katalogsuz bir ayınız geçmez. İnşaat sektöründen turizme, sağlık sektöründen dekorasyona, her an her müşterimin kataloğa ihtiyacı olabilir. Kişisel olarak da ara sıra mikro web siteleri açarım ve bunlarda bazen ürünler sergilerim. Bunlar için bile katalog hazırlamıştım. Ama en son bir kız arkadaşımla birlikte bir makyaj sitesi üzerinde çalışırken insanların ürünlere tek tek bakmadığını ama bütün ülkeden ziyaret alan bir yer için katalog dağıtmanın zorluğunu fark ettim. YUMPU Publishing'yu keşfetmekle sonuçlanacak e katalog hazırlama programları arayışımda e kataloğun zamanımızda artık vazgeçilmez bir pazarlama unsuru olduğunu çoktan anlamıştım. Ücretsiz ve kolay bir program bulmanın hafifliğiyle kendi web sitem için katalog hazırladım ve daha sonra bu harika keşfimi müşterilerime de anlatmaya başladım. Size de keşif ve üretim sürecimi anlatmak isterim.

E Katalog Hazırlarken Nelere İhtiyaç Duydum?

Başta da bahsettiğim gibi, normal katalog hazırlama tekniklerine az çok hakimdim. Hazırladığım bir PDF dosyasını en iyi şekilde katalog haline getirecek bir PDF hazırlama programı arıyordum aslında. PDF katalog hazırlama kısmı gözünüzü korkutmasın çünkü en basit yöntemlerden biri bu. Bilgisayarınıza indireceğiniz ve tamamen bilgisayarınızda çalışıp dosyalarınızı oraya indirecek bir program hem ağır çalışır hem de dosyalarınızı korumaz. Online olarak PDF’nizi yükleyip bulut platformu üzerinden sizin için bütün işlemleri halleden bir program ise bilgisayarınızda veya diğer cihazlarınızda yer kaplamaz, üstelik dosyalarınızı süre ve mekân kısıtlaması olmadan güvenli bir şekilde saklar. PDF hazırlamak için Photosop ve InDesign kullanabilirsiniz ama bu programları kullanmayı bilmiyorsanız Word veya Excel’de düzgün bir dosya hazırlayıp PDF olarak kaydetmeniz de yeterli olacaktır.

Diğer ihtiyaçlarımdan devam edeyim. Ücretsiz bir program bakmıştım çünkü hem bütçemi buna hazırlamamıştım hem de içime sinen programla karşılaşmadan harcama yapmak istemiyordum. Tercihim, ücretsiz planda en çok özelliği sunan, markamı geri planda bırakacak kadar reklam koymayan ve kaliteli katalog yapabilen bir program bulmaktı, buldum da.

Ücretsiz özelliklerden bahsederken programın editörünü atlamak olmaz. Hubspot editör video, ses, bağlantı ve slayt gösterisi gibi multimedya dosyalarını kataloğunuza eklemenizi sağlıyor. Bunun önemi aslında çok büyük: Artık elinizde sadece online bir katalog değil müşterilerinizle veya okurlarınızla iletişime geçen interaktif bir katalog var.

Basitlik diğer bir ihtiyacımdı çünkü bu işlerin içinde olsanız da olmasanız da katalog hazırlama adımları arasında kendinizi kaybetmemeniz gerekir. YUMPU Publishing'da gerçekten de web sitelerinde yazdıkları gibi birkaç dakika içinde dijital katalog hazırlamayı başarmıştım. Katalog hazırlama adımlarını bir sonraki bölümde size ayrıntılı bir şekilde anlatacağım. Böylece programı kullanmaya başladığınızda size yardımcı olacak küçük bir rehberiniz olacak.

Hazır normal katalog değil de online katalog hazırlamak için kolları sıvamışken onu her yerde paylaşabilmem gerektiğini de düşünüyordum. Kullanacağım programın bana bunu en elverişli şekilde yaptırması gerekiyordu. En son keşfim sayesinde online kataloğumu farklı şekillerde paylaşmam mümkün oldu.

Birincisi kataloğu yayınladıktan sonra ona özel bağlantıyı kopyalayıp istediğim her yere yapıştırabiliyordum; web siteleri, forumlar, mesaj uygulamaları… Yine katalog yayınlandıktan sonra tek tıkla istediğim ve kataloğum için uygun olabilecek bir sosyal medya ağında paylaşabiliyordum; Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus, Behance, Github, YouTube, Vimeo ve Product Hunt. Bir de kataloğuma özel embed kodu var. Bunu da kendi web siteme gömebiliyordum.

Üstelik program WordPress, Zapier ve Dropbox ile de entegre çalıştığı için onu buralarda da çalıştırabiliyordum. Zaten yayınladığım anda programın kayıtlı yirmi milyondan fazla üyesine ve kayıtsız milyonlarda okuruna direkt erişmiş oluyorum. Normalde kendi ellerimle dağıtımını takip ettiğim kataloğu online olarak hazırlayınca nasıl paylaşıldığını takip edemez hale gelmiştim ki bu tabii ki muhteşem bir şey.

Bir de tabii ben paylaşmadan da bulunur halde olması gerekiyor. Bunun için de program SEO kriterlerini yerine getiriyor. SEO’nun içerik kriterlerini kendim halledebiliyorum ama teknik kriterlerin yazılım düzeyinde halledilmesi gerekiyor. Kullandığım bir web sitesinin veya katalog hazırlama programının böyle bir özelliği yoksa arama motoruyla yapılan aramalarda yukarı çıkmak bir kenara, arama motorları tarafından takip edilemediğiniz için arama sonuçlarında hiç görünmemek bile ihtimal dahilinde.

HTML5, Flash ve JavaScript’in kombinasyonunu kullanan programda SEO konusunda endişelenmenize gerek kalmıyor. Zaten bir sorununuz olursa benzersiz destek ile hemen yardım alabilmeniz de mümkün.

Bu Programda E Katalog Hazırlama Aşamaları Neler?

Katalog hazırlama aşamaları aslında oldukça basit ve eliniz alıştıktan sonra sadece birkaç dakikanızı alacak ama bu programla ilk defa karşılaştığınızı varsayarak size adımları tek tek, tane tane anlatacağım.

Birinci adım: PDF dosyanız hazır mı? Yukarıda da bahsettiğim gibi ya Photoshop ve InDesign gibi tasarım programlarında ya da Word veya Excel gibi Microsoft Office elemanlarında bir PDF dosyası hazırlamanız şart. Tasarım programı kullanıyorsanız hiçbir katman kalmadığından emin olun.

Nerede hazırlamış olursanız olun dosyanızın çözünürlüğünün 180 dpi’den yüksek olması gerekli. Her bir sayfanın tek bir katalog sayfasına denk gelecek şekilde olmasına da dikkat edin.

İkinci adım: PDF dosyanızı yüklemeye hazır mısınız? YUMPU Publishing'un ana sayfasında sol üst köşede göreceğiniz yükleme kutusundan dosyanızı hemen yükleyebilirsiniz. İster sürükleyip bırakın ister bilgisayarda ilgili klasörden seçin. Yükleme butonuna bastığınızda dosyanız e sayfalara çevrilecek.

Üçüncü adım: Kayıt oldunuz mu? Önceden kayıt olmadıysanız sistem sizi doğrudan kayıt sayfasına yönlendirecek. Burada Facebook, Google Plus veya Twitter hesaplarınızla doğrudan ya da kullanmak istediğiniz e-posta adresinizi, kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak kayıt olabilirsiniz.

Dördüncü adım: Değişikliklere ve ilavelere ne dersiniz? Geldik en sevdiğim adıma. O bahsettiğim editörle ekleyebildiğiniz multimedya dosyalarını ekleyin. Yapmak istediğiniz font veya renk değişikliği varsa es geçmeyin. Sınırlandırmanız yok, yayınlamadan önce taslakla istediğiniz kadar oynayabilirsiniz.

Beşinci adım: Ne duruyorsunuz, kataloğunuzu her yerde paylaşın! Sosyal medya ağları, kendi web siteniz, başka web siteleri, mesajlaşma programları… Sonra ne mi yapacaksınız? En baştan yeni kataloglar çünkü programda katalog sayısı veya sayfası konusunda da hiçbir sınırlandırma yok. Evet, ücretsiz versiyonda bile!

Diğer E Katalog Hazırlama Programları Beni Tatmin Edebildi Mi?

YUMPU Publishing'ya gelene kadar Issuu veya Joomag gibi birçok katalog hazırlama programı denediğimi ama hiçbirinde aradıklarımın tümünü bulamadığımı söylemiştim. Ücretsiz planda bu kadar özelliği bir arada sunan, markamı kullanmama izin veren, kataloğu üstün kaliteyle oluşturan ve onu reklama boğmayan başka bir dergi yapma programı görmedim. (Daha büyük işletmeler için ücretli planlar da var elbette.)

Üstelik SEO’ya uygun olması, adımlarının basitliği ve paylaşım kolaylığı da cabası. Benzersiz desteğinden hiç bahsetmiyorum bile çünkü bu kadar hızlı ve işine hâkim bir ekibe başka programda rastlamadım. Sonuç olarak, aklınızda interaktif bir katalog hazırlamak varsa ve bunu hiçbir ücret ödemeden en iyi şekilde halletmek istiyorsanız önerim belli.

Cihan Gürmen

Cihan Gürmen

Bisikletçi, hiphopçı,Bauhaus hayranı ve RGD üyesi. Matematik ve minimalizmi birleştirerek markanıza hayat vermek. Yeni başlayanlar ve Fortune 500 şirketleri ile çalışıyorum.