Hayalimdeki Katalog Hazırlama Programı İle Nasıl Karşılaştım?
Kataloglara neden ihtiyaç olur? Elbette elinizdeki ürünleri sergilemek için. Ama bu ürünleri öyle yerleştirmeniz gerekir ki sadık müşteriler alışverişi sürdürsün, potansiyel müşteriler de satın alma yapmaya karar versin. Çalışma hayatım boyunca birçok müşterim için katalog hazırlama fırsatım oldu. İşe basılı kataloglarla başlamıştım ama gel zaman git zaman, internet hayatımızın en ince noktalarına kadar ulaşınca basılı kataloglar için ne bende eskisi kadar heves ne kaldı ne de müşterilerden eskisi kadar talep geldi. Bu süreçte katalog hazırlamak için ideal programı bulma arayışım hep oldu ama araba galerisi olan bir arkadaşımın benden yardım istemesiyle basit ve ücretsiz YUMPU Publishing'yla tanışma fırsatı elde ettim. Şimdi o arkadaşım da memnun, ben de memnunum. O yüzden sizinle deneyimlerimi paylaşmamın yerinde olacağını düşündüm. Umarım bu yazıdan sonra siz de bu keşiften memnun olursunuz.
İdeal Bir Katalog Hazırlama Programı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
Aslında kendi deneyimlerimden bahsedeceğim ama araba galerisi işleten arkadaşıma da değinmeden edemeyeceğim. Sebebim de şu: Ben zaten meslek olarak internetle haşır neşir oluyorum, en azından mesleğimle ilgili programları kurcalayabiliyorum ama hiç bu konuyla alakası olmayan bir insan için katalog hazırlama programları ne anlam ifade eder? Bir PDF katalog hazırlama programı, katalog hazırlamak isteyen ama dijital dünyaya yabancı olan birine hangi özellikleri sunmalı? Bu noktada biraz empati kurmaya çalışacağım ve sanki böyle programlarla ilk defa tanışıyormuş gibi yapacağım.
İlk aradığım şey basitlik. (Deneyimli olalım olmayalım, ilk aradığımız şey hep bu değil mi zaten?) Karmaşık bir arayüz, hiçbir anlam ifade etmeyen adımlar ve (bence) uyumsuz bir tasarım hiç de cazip gelmez değil mi? Program benden çok fazla şey talep etmemeli, birçok işi benim yerime halletmeli. Örneğin, bilgisayarıma eklenti kurmamı isteyen veya benden yazılımdan anlamamı bekleyen bir program beni ikna mücadelesini baştan kaybetmiş sayılır. Bilgisayarıma yüklenmeden, dosyaları bilgisayarımda tutmadan nasıl olacak bu iş? Tam da YUMPU Publishing gibi, bulut sistemi kullanan bir katalog hazırlama programı ile.
Bulut sistemi şöyle işler: Sistem sizin için dosyalarınızı ve verilerinizi saklar, bunlar sizin bilgisayarınızda hiç yer kaplamaz ama aynı zamanda her an her cihazdan rahatlıkla ulaşabileceğiniz haldedir. Ayrıca dosyalarınız ve verileriniz sizin kendi bilgisayarınızda onları tutacağınızdan çok daha güvenli bir şekilde saklanır, dolayısıyla bilgisayar korsanları ya da virüsler konusunda endişe etmenize gerek kalmaz.
Basitlik demişken bir de PDF katalog hazırlama noktasına değinmem lazım. PDF’i kendiniz oluşturmak isterseniz PDF dönüştürücü programların yanı sıra Word ve Excel’in kendi içinde bulunan “PDF olarak kaydet” özelliğinden yararlanabilirsiniz. Katalog hazırlama programı kullanırken en çok dikkat etmeniz gereken adım bu PDF dosyasını hazırlamak. Dosyanızı programa yüklemeden önce onun birtakım özellikleri karşılaması gerekiyor.
Temel olarak, dosyanızın sayfalarının belli bir çözünürlüğün altına inmemesi gerekiyor. (Yoksa yüklendikten sonra piksel piksel hoş olmayan bir görünümle karşılaşırsınız.) Her bir sayfanın katalogda bir sayfaya karşılık gelmesine de dikkat etmek lazım. (Yoksa istediğiniz ürünler istediğiniz sayfalarda yer almayıp kayar.) Photoshop kullanarak hazırlanan bir dosyada ise katmanların birleştirilmiş olması şart. PDF hazırlama çok zor bir şey değil ama kendinizi bu konuda yetkin hissetmiyorsanız bir arkadaşınızdan veya bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz.
Bu arada basit dedim ama işi daha ileri bir seviyeye taşımak isteyenler için farklı imkânlar mevcut. WordPress, Zapier ve Dropbox ile entegrasyon mümkün ve yazılımcılar için API var.
İkinci aradığım şey ücretsiz olması. “Her şeyin bir bedeli vardır” diye düşünmeyin. Kullanıcıya iyi bir deneyim kazandırmak da büyük bir kazançtır. Tek başınıza bir işe giriştiyseniz veya az kişiden oluşan küçük bir şirketiniz varsa, zaten para harcama konusunda titiz davranırken bir de katalog hazırlama programı için bütçe ayıramayabilirsiniz. Şahsen sık sık katalog hazırlaması gereken biri olarak tek tek her hazırladığım şey için para vermek veya sürekli unuttuğum aylık aboneliklere kayıt olmak pek tercih ettiğim bir şey değil.
Ücretsiz demek elinizdekiyle yetinmeniz gerekiyor demek değil. Benim seçtiğim programa bir bakalım. Ücretsiz planda teknik konuların hepsi hallediliyor, sayısız sayfada sayısız dergi hazırlanabiliyor, bütün bunlar bulut platformunda saklanıyor, eliniz alışınca sadece iki dakikada katalog hazırlamanıza fırsat tanıyor, milyonlarca okura ulaşmanızı sağlıyor, sosyal medya ağlarında kolayca paylaşılıyor, sistem editörü sayesinde kataloğunuzu yayınlamadan önce düzeltme yapmanıza izin veriyor, farklı formatlarda multimedya dosyaları ekletiyor, Worpress eklentisi sunuyor, arama motorları için içeriğinizi optimize ediyor (evet, son zamanlarda sıkça duyduğunuz SEO) ve kataloğunuzu kişiselleştirerek tanıtmanıza olanak sağlıyor.
Multimedya dosyaları kısmını biraz açayım. Programın editörü olan Hotspot Editor video, bağlantı, slayt gösterisi, fotoğraf albümü ve ses eklemenizi sağlayan ücretsiz bir özellik. Böylece basılı kataloglardan farklı olarak kullanıcılarla veya müşterilerle etkileşime geçen bir e-katalog hazırlamanız mümkün.
Üçüncü aradığım özellik sosyal medya ağlarıyla paylaşım yapılabilmesi. Ama tabii uyumlu bir şekilde paylaşımı kastediyorum. Yoksa dağınık görünen ve beni zorlayan bir paylaşım neden yapayım? Seçtiğim programda Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus, Behance, Github, YouTube, Vimeo ve Producthunt’la bağlantı kurup kataloğumu yayınlayabilirim. Hatta bana öyle bir güven verdi ki ileride böyle kullanışlı bir sosyal ağ çıktığında hemen bu listeye eklenecektir izlenimine kapıldım.
Piyasadaki Katalog Hazırlama Programları Arasında En Dikkat Çekeni
Şimdi empatiyi bırakıyorum ve kendime dönüyorum. Arkadaşım benden e-katalog rica etmeden önce de PDF’ten katalog yapabileceğim bir program arayışında olduğumdan bahsetmiştim. Google’da veya başka bir arama motorunda konu hakkında arama yaptığınızda karşınıza çıkan belli başlı programlar var: Joomag, Issuu, vb. Hepsini tek tek denedim ve yukarıda bahsettiğim basitlik, ücretsiz olması ve paylaşım kolaylığı gibi beklentilerimi pek karşıladıklarını söyleyemem.
YUMPU Publishing'in bütün bu beklentilerimi fazla fazla karşılamasının yanı sıra herhangi bir sorunumda bana yardım etmek için neredeyse hazır bekleyen benzersiz destek ekibiyle de beni gerçekten etkilemeyi başardı. Bence siz de bir soru sormayı deneyin ve ne kadar hızlı bir şekilde yanıt geldiğini kendi gözlerinizle görün. Öyle idareten yanıtlar da değil üstelik. Tam olarak sorununuzu çözmeye ve sizi bilgilendirmeye yönelik hepsi.
Programda katalog oluşturmanın adımlarından da bahsedeyim. İlk olarak, önceki başlıkta bahsettiğim kriterleri karşılayan bir PDF dosyası oluşturdum. Bunu ana sayfada bulunan yükleme kutucuğuna sürükleyip bıraktım. (Bilgisayarınızdan klasör seçerek yüklemeniz de mümkün.) Dosyayı yükledikten sonra benden kayıt olmamı istedi. Sosyal medya hesaplarımdan biriyle kaydoldum. (Dilerseniz e-posta, kullanıcı adı ve şifre girerek de kaydolabilirsiniz.)
E-sayfalara çevrilmiş dosyam açıldı ve sistem bana düzeltme fırsatı verdi. Renklerle ve yazı boyutlarıyla oynadım, içime sinene kadar değişiklik yaptım ve sonunda kataloğu yayınladım. Uzun uzun anlattığıma bakmayın; birkaç dakika içinde kataloğuna kavuşan arkadaşımın şaşkınlığını görecektiniz! Hâlihazırda programa kayıtlı 20 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan kataloğu bir de kendi elleriyle istediği yerlerde paylaştı. Online Katalog hazırlamayı düşünüyorsanız size bu programı denemenizi içtenlikle tavsiye ederim.