Günümüzün Olmazsa Olmazı: Online Katalog Hazırlama
Online katalog dünyasına nasıl adım attım? Çok uzak bir tarih olmamasına rağmen tam hatırlamıyorum ama sanırım mesleğim bunu hayatıma bana çaktırmadan, yavaş yavaş yedirdi. Aslında basılı katalog hazırlamaktan büyük keyif alıyordum. Sergilenecek ürünleri tasarım programında göze hoş görünecek şekilde yerleştirmek, onlarla uyumlu bir renk yelpazesi seçmek, son kontroller… Baskıya giden, matbaadan dönen, küçük de olsa ille bir iki hataya sahip kataloglar… Kâğıtta hata yaptığınız zaman geri dönüş yoktur. Hele de acele bir işse telafisi olmaz. Online kataloglar çıktığında beni en çok sevindiren şey hataları gördüğüm anda düzeltebilecek olmaktı. Birçok programı inceledim ve YUMPU Publishing'nun benim kullanmam gereken program olduğuna kadar verdim. Ücretsiz ve kolay olan bu program bana sınırsız düzelti hakkıyla sınırsız sayıda katalog oluşturma hakkı sunmasının yanı sıra video, bağlantı, ses ve slayt gösterisi gibi multimedya dosyaları ekleyerek interaktif bir katalog hazırlamama da olanak tanıyordu.
Online Katalog Hazırlamanın Matbu Katalog Hazırlamaya Göre Avantajları Neler?
Yukarıda biraz değindiğim matbu, yani basılı katalogdan online kataloğa geçişimdeki avantajları saymak istiyorum çünkü bu, son zamanlarda düşündüğüm ve düşünmekten de keyif aldığım bir konu. Hata noktası aslında sırf kataloglar için değil kitap, dergi ve broşür gibi diğer basılı malzemeler için de geçerli. (Katalog hazırlama programları ile dergi ve broşür de yapılabiliyor, aklınızda olsun!)
Matbaa masrafı bir yana, hatadan dolayı tekrar tekrar basılan kataloglar için harcanan kâğıtlar ve zaman… Bu bahsettiğim gibi ücretsiz ve basit bir online katalog programıyla kataloğunuzu yayınlamadan defalarca değişiklik, düzeltme ve ekleme yapmanız mümkün. Ortaya çıkan ürün sizin için bir sürpriz olmaktan çıkıp tamamen hâkim olduğunuz bir malzeme haline geliyor. Sadece bu bile online kataloglara geçiş yapmak için geçerli bir sebep bence.
Onca emekle hazırladığınız matbu katalog daha sonra ne olacak?
Yine bir sürü posta masrafı, bir sürü zaman ve bir yerlerde kendine bakılmasını bekleyen mahzun kataloglar…
Tamam, bir yerde oyalanırken katalog karıştırmak çok zevkli ama başka nerede karıştırdınız?
Bilgisayar başında işinize ara vermişken?
Evinizde oturup dinlenirken?
Yakınınızda bir katalog yokken onun arayışına çıkar mısınız?
Ürün sahipleri bunları size bir şekilde ulaştırmak zorunda, yoksa ihtiyacınız olmadıkça pek aklınıza gelmez. Ama online kataloglar her zaman dolaşımda. Mesela, on dakikalık bir kahve molasında “Aaa şu markanın mobilyalarına bir göz atayım” dersiniz, beğendiğiniz olursa oturduğunuz yerden dekorasyon fikirleri üretirsiniz. Ürün tarafında olduğunuzu düşünün. Bahsettiğim programda yirmi milyondan fazla kayıtlı üye var. Bu ne demek? Siz yayınla tuşuna bastığınız anda yirmi milyon okur ihtimali garanti. Bir de sosyal medya hesaplarınızda paylaştınız mı… Kaç kişiye eriştiğinizi takip edemezsiniz bile.
Paylaşım konusunu biraz daha açmak isterim. Kullandığım program, sosyal medya ağlarıyla entegre halde çalışıyor. Entegre derken kataloğunuzu paylaştığınızda onun buralarda gayet düzgün bir şekilde görünmesi ve görüntülenmesini kastediyorum.
Standart bir kullanıcı Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus’tan istediği her an paylaşım yapabilir. “Influence marketing” denilen yeni bir kavram var, sosyal medya kişilikleri aracılığıyla yapılan pazarlama anlamında. Bloggerlar veya vloggerlar (video bloggerler) YouTube veya Vimeo kullanarak katalog paylaşabilir. Tasarımcılar Behance’te, yazılımcılar Github ve Product Hunt’ta katalog paylaşımı yapabilir. Paylaşım konusunda aklınıza sadece sosyal medya ağları da gelmesin tabii.
Her bir PDF katalog hazırlama kendine özgü bir bağlantı demek. Bu bağlantıyı istediğiniz zaman istediğiniz yerlerde paylaşabilirsiniz veya kataloğun embed kodunu web sitenize veya ürünlerinizi koyduğunuz başka bir web sitesine ekleyebilirsiniz. WordPress, Zapier ve Dropbox kodu entegre edebileceğiniz platformlardan.
PDF katalog hazırlama programı kullanarak online katalog hazırlamanın bir güzelliği de okurlarla veya müşterilerle iletişime geçen, onları cezbeden interaktif bir katalog oluşturma imkânınızın olması. Kullandığım programdan yola çıkayım. Programa dâhil olan ücretsiz editörde video, bağlantı, slayt gösterisi ve ses dosyaları eklemeniz mümkün.
Bir elinize alınca sessiz sakin duran matbu kataloğu düşünün, bir de sayfalarını çevirirken insanları sürprizlere boğabilecek kapasitedeki online katalogları… Beğendiğiniz bir ürün hakkında ayrıntılı bilgi veren bir video veya onu başka açılardan gösteren kapsamlı bir fotoğraf albümünün kataloğu hazırlayanlar açısından da inceleyenler açısından da avantajı tartışılmaz.
Başka bir avantaj da kalıcılık. Matbu kataloglar somut bir şekilde elle tutulabilir halde oldukları için daha kalıcıymış izlenimi yaratır ama aslında zamanının dolması, yırtılması, ıslanmasıyla ömrünün tükenmesi an meselesidir. Bu açıdan matbu katalog hazırlamak aslında ne harcadığınız vakte ne de harcadığınız nakde değer.
PDF katalog hazırlama ise kalıcıdır. Şöyle ki, siz bahsettiğim programa PDF dosyanızı yükleyip düzenleyerek yayınladıktan sonra o kataloğa artık hiçbir şey olmaz. Bütün kataloglarınız bulut platformu sayesinde güvenli bir şekilde saklanır, sizin masaüstü veya mobil araçlarınızda tutulmaz, virüslere veya bilgisayar korsanlarına maruz kalmaz, üstelik her an her yerden erişiminize açık haldedir. Online kataloğa neden geçmek gerektiği konusunda sizi ikna ettiğimi umuyorum. Peki, online katalog hazırlama nasıl olacak, neyle olacak?
Online Katalog Hazırlama Programlarından Hangisini Kullanmak Daha Mantıklı?
Aslında bu sorunun yanıtını ta en başta, yazının girişinde vermiştim. Ama bu sefer size gerekçelerimden de bahsedeceğim. Piyasada birçok PDF dergi yapma programı mevcut. Issuu ve Joomag ilk aklıma gelenlerden. Hemen hepsini denediğimi söyleyebilirim.
Bilgisayarıma, tabletime veya cep telefonuma herhangi bir dosya indirmeye çalışan programları direkt eliyorum çünkü güvenlik konusu bir yana, neden cihazımda yer kaplasın? Benim için ideal program PDF dosyamı yüklediğimde hızla kaydetmeli ve sonra birkaç dakika içinde kataloğumun e-sayfalarını çevrilebilir hale getirmeli.
YUMPU Publishing beni öncelikle basitliğiyle çekti. Tam istediğim gibi hazırlamış olduğum PDF dosyamı yükledim ve dosyam e-sayfalara çevrildi. Ardından kayıt ekranı geldi. Şifre vs. hatırlamakla uğraşmak istemediğimden sosyal medya hesaplarımdan birini kullanarak kolayca kayıt oldum. Kayıt olduktan sonra sistem beni yüklenmiş dosyama yönlendirdi.
Burada birtakım online katalog hazırlama teknikleri uyguladım. PDF dosyamla renkleri ve metinleri daha uyumlu hale getirecek değişiklikler yaptım; ürünlerle alakalı olabilecek multimedya dosyaları ekledim. Programın kendi markanızı kullanmanıza izin verdiğini de belirtmekte fayda var.
Dilediğiniz gibi tanıtım yapabilirsiniz. Üstelik yayınladığınız katalog arama motorları için optimize edilmiş halde. (Genelde söz konusu programların içerikleri arama motorları tarafından takip edilemiyor ve dolayısıyla aramalarda çıkmıyor bile.) Paylaşım konusundan yukarıda zaten bahsetmiştim. Web siteniz, sosyal medya hesaplarınız… Nerede isterseniz orada kataloğunuzu paylaşabilirsiniz.
Bu kadar özellik bir arada, bu kadar kullanıcı dostu bir tasarım ve süreç, hepsi ücretsiz plana dâhil. Kendi başınıza kullanırken ücretsiz plan siz için gayet yeterli olacaktır. Ama işinizi büyütmek niyetindeyseniz veya hâlihazırda kurumsal bir şirketiniz varsa programın size sunduğu ücretsiz planlardan da yararlanabilirsiniz.
Yazılımcılar için ücretsiz API özelliği sayesinde herhangi bir web sitesine bu programı entegre ettirebilir; dergi, katalog ve broşürlerinizi bu şekilde yayınlayabilirsiniz. En güzel şeyi en sona saklamış olayım: YUMPU Publishing’da online katalog hazırlama sürecinizde benzersiz bir destek de sizi bekliyor.