Katalog Oluşturma Programı Deneyimim
Babamın işlettiği mobilya dükkânını internete ilk taşıdığımda ve onu bir e-ticaret sitesine çevirdiğimde matbu katalogdan da vazgeçmem gerektiğini anlamam pek uzun sürmedi. Dükkân sadece bir depo haline geldiğinde, insanların ziyaret etmesinin bir manası kalmamıştı, dolayısıyla basılı bir katalog bulundurmaya da gerek yoktu. Ama eski sadık müşterilerin ve yeni potansiyel müşterilerin bir şekilde ürünlerimize ulaşması lazımdı. Başlarda bunun için e-ticaret sitesinin yeterli olduğunu düşünmüştüm fakat yanıldığımı kısa sürede fark ettim. İnsanlar ürünlerimizi bir arada ve fiyatlarıyla birlikte görmek istiyordu. Hal böyle olunca katalog hazırlama programlarını denemeye başladım. Bu sırada basit ve ücretsiz YUMPU Publishing'yla karşılaştım. Onun sayesinde müşterilerin ürünlerimizi takip edeceği ve beğeniyle karşılayacağı online bir katalog hazırlamayı başardım. Sayfa ve katalog sınırı olmadığı için o zamandan beri pek çok ürün ekleyip çıkardım, hala da lazım oldukça yapıyorum. Memnun kaldığım bir süreç olduğu için deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim. Size de yol gösterici olacağını umuyorum.
E-Ticaret Alanında Bir Katalog Oluşturma Programı Neden Şart?
Katalog hazırlamak hemen her sektör için kaçınılmaz bir iş. İster somut bir ürününüz olsun ister sadece hizmet verin, bir şekilde müşterilere ulaşmanız gerekli ve bunun bir yolu da katalogdan geçiyor. Kataloğu hangi mecrada hazırlarsanız hazırlayın, etkileyici bir kapak veya ilk sayfa, sonrasında çözünürlüğü yüksek görseller, kısa ve net ifadeler ve doğru bilgiler olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Katalog hazırlamaya karar verdiğinizde bir tasarım sürecinin olması kaçınılmaz. Katalog hazırlama tekniklerinden burada yararlanabilirsiniz.
InDesign ve Photoshop gibi bir tasarım programında ya da Word ve Excel dosyalarınızı PDF olarak kaydederek düzgün bir kataloğun ilk adımını atabilirsiniz. Katalog oluşturma programı kullanmanın farkını burada hissedebilirsiniz. Hazırladığınız dosyayla matbaa peşinde koşmak yerine onu programa yükleyerek birkaç dakika içerisinde her şeyiyle eksiksiz bir e-katalog sahibi olmanız mümkün. E-ticaret gibi ürün yelpazesi oldukça geniş bir işte çalışıyorsanız esnek, pratik ve kaliteli bir programın yararı tartışılmaz.
Açıkçası PDF katalog oluşturma programı araştırırken aklımda belirli özellikler yoktu; kendimi akışa bıraktım ve ihtiyaçlarımın ne olduğunu öyle keşfetmeye çalıştım. Şimdi direkt YUMPU Publishing’dan yola çıktığımda bazı özelliklerin olmazsa olmaz olduğunu görebiliyorum. Programın ücretsiz olması önemli çünkü aile içinde bir girişim bizim yaptığımız. Kurumsal şirketler ücretli programlardan yararlanabilir ama bizim gibi küçük adımlar atanlar için ücretsiz planda doyurucu özellikler olmasını beklerim. Şahsen multimedya dosyaları konusunda bana büyük bir özgürlük tanıyan Hubspot editörü özellikle beğendim.
Kullanımının kolay ve hazırlık adımlarının basit olması da büyük bir artı. Sonuçta bu programı internete aşina olan insanlar kadar aşina olmayan insanlar da kullanacak. Kaldı ki kullanıcı deneyimi denen bir şey de var ve günümüzde ayrı bir iş dalı haline gelmiş durumda. Bu programda kullanıcı deneyimi için uğraşıldığını hissetim, arayüz tasarımı da göze hitap eden ve dolayısıyla kullanıcıyı ürkütmeyen bir durumda. (Size ileride katalog oluşturma adımlarında bunu daha iyi anlatabileceğimi umuyorum.)
E-ticarette katalog hazırlama programlarını kullanmamın bir amacı da daha kolay ve hızlı paylaşım sağlayabilmekti. Bu programda yayınlanan kataloğumu hemen sosyal medya ağlarında paylaşabileceğimi gördüm. Facebook, Twitter, Pinterest, Google Plus, Behance, Github, YouTube, Vimeo ve Product Hunt’la entegre halde olduğu için buralarda yapacağınız paylaşımlar oldukça düzgün görünüyor. İleride başka sosyal medya ağlarının da eklenebileceğini düşünüyorum.
Araştırma sırasında öğrendiğim şeylerden biri de SEO oldu aslında. Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO, insanlar arama motorlarında arama yaptıkça sonuçlarda daha üst sıralarda çıkmanıza yarayan bir dizi teknik kuralı içeriyor. Bunları sizin tek tek yapmanız hem ayrı bir uzmanlık hem de ayrı bir zaman gerektiriyor. Ama program size SEO uyumlu bir katalog oluşturduğu için sadece hazırladığınız içeriğin kalitesine odaklanmanız yeterli oluyor.
PDF katalog hazırlamanın ileri bir seviyesi de onu size özel kodla web sitenizin içine gömmek. Sitenize bakanların kataloğunuzu görmesi önemli olduğu için bu hamleyi kendiniz yapamıyorsanız bile bilen birinden yardım almanızı tavsiye ederim. Yazılımcılar için zaten API var; istedikleri gibi kullanabilirler. Program WordPress, Zapier ve Dropbox ile de entegre halde kullanılabiliyor.
Katalog Oluşturma Programı Seçerken Nelere Dikkat Ettim?
İhtiyacım olan özellikleri PDF katalog hazırlama programlarını denemeye başlayınca fark ettiğimi söylemiştim. Bir süre sonra aradığım özellikler şekillenmeye başladı. Araştırma yaparsanız piyasada Issuu ve Joomag gibi birçok e-katalog hazırlama programı olduğunu görebilirsiniz. Bu programı benzerlerinden ayıran en gözle görülür özellik tasarımı ve kullanışlılığı ama aslında direkt göze çarpmayan eşsiz bir özelliği daha var, o da benzersiz destek hizmeti. Size her an yardım etmeye hazır bir destek ekipleri olmalı; sorularınıza ve sorunlarınıza bu kadar kısa sürede sağlam cevaplar gelmesi konusunu başka türlü açıklayamam.
Ücretsiz özelliklerinin zenginliği de önemli bir artı. Başka programlarda sizi ücretli planlara dâhil edebilmek için az özellik, bol reklam düsturu var gibi görünüyor. Üstelik markanızı tanıtmanız mümkün değil. Bu programda reklamlara boğulmadan kendi markanızı kullanabilirsiniz. Yukarıda değindiğim SEO konusu da başka bir artı çünkü birçok program arama motorları tarafından takip edilemez halde. Hâlbuki tam da bu program gibi HTML 5, Flash ve JavaScript’i dengeli bir şekilde kullanmaları gerekiyor.
Programın bilgisayarınıza indirilmemesi ve kataloglarınızı bulut platformunda saklaması da önemli. Böylece virüs ve korsan derdi olmadan güvenle saklanan dosyalarınıza her an her yerden ulaşabilirsiniz. Yüklediğiniz dosyalar siz silmedikçe sistemde kalır. Bütün cihazlara uyumluluğu sayesinde kataloglarınız hem masaüstünde hem de mobilde hiçbir bozulma olmadan görüntülenebilir. Başka programlarda bu hususta yer yer sıkıntılar olduğunu gördüm ama neyse ki doğru programı zamanında keşfettim.
Favori Katalog Oluşturma Programımda Adımlar Neler?
Katalog oluşturma adımlarından bahsedeceğime dair söz vermiştim, şimdi o sözü yerine getirme vakti. “E-katalog nasıl yapılır?” sorusu kafanızı kurcalayabilir ama birkaç dakika içinde kataloğunuza kavuşmanız mümkün.
İlk olarak PDF dosyanızı hazırlayın. Dosyanın çözünürlüğü 180 dpi’den yüksek olmalı, içinde hiçbir katman bulunmamalı ve her sayfa katalogda bir sayfaya denk gelmeli.
Sitenin ana sayfasında yer alan yükleme kutusundan dosyanızı yükleyin. Bilgisayardan klasörü seçmek yerine dosyayı buraya sürükleyebilirsiniz. Bu aşamada dosyanız e-sayfalara dönüştürülecek.
Kayıt olun. Kayıtlı kullanıcı değilseniz açılan sayfada sosyal medya hesaplarınızı kullanarak veya eposta, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi girerek kaydınızı tamamlayın.
Değişiklikler ve eklemeler yapın. Ücretsiz editör sayesinde renk ve font değişiklikleri yapmanız; video, ses, bağlantı ve slayt gösterisi gibi multimedya dosyaları eklemeniz mümkün.
Yayınlayın ve paylaşın! Birkaç dakikada hazırladığınız katalog, doğrudan sitedeki yirmi milyondan fazla kullanıcıya ve kayıtlı olmayan milyonlarca takipçiye erişebilecek. Onun dışında kullandığınız sosyal medya ağlarında da tek tıkla paylaşım yapabilirsiniz.
YUMPU Publishing'nun ücretsiz özellik yelpazesinin genişliği, katalog hazırlama adımlarının basitliği ve başka hiçbir programda rastlamadığım benzersiz desteği benim gibi size de harika bir deneyim yaşatabilir, tavsiye ederim.