eKatalog Hazirlama

Online Katalog Oluşturmak

Online Katalog Oluşturmak

E-kitap çıktığında yaşanan tartışmaları hatırlar mısınız? “Kitap kokusu olmadan kitap okuyamam, sayfaları çevirmem lazım” ve saire… Ama e-kitabın ne kadar pratik olduğu ve yeri geldiğinde ekonomik de olduğu kabul görmeye başlayınca kullanımı da arttı. Daha %100 olarak kitabın yerine geçmese de piyasadaki oranı her geçen gün artıyor. Aynı şey gazeteler ve dergiler için de geçerli. Mevcut olanlar bile arşivlerini internete taşıyor. Dergi konusunda bir fark var: Flipbook denilen çevirmeli defter mantığıyla sayfa çevirme hissi hala yaşıyor. Piyasada online dergi, broşür ve katalog oluşturabileceğiniz birçok program var ama ücretsiz ve kolay olan YUMPU Publishing'yla tanıştıktan sonra diğerlerinin benim için bir hükmü kalmadı. Bir etkinlik merkezi için etkinlikler, tiyatro oyunları ve eğitimlerden oluşan bir online katalog oluşturmam gerekiyordu ve bunu en iyi şekilde bu programı kullanarak yapabileceğimi keşfettim. Aynı mekân benden başka bir katalog, broşür ve dergi istediğinde artık hangi programı kullanacağımı biliyorum.

Basılı Katalog Oluşturmak Mı Online Katalog Oluşturmak Mı?

Basılı katalog ile online kataloğun başlangıçları, başka bir deyişle hammaddeleri aslında benzer. Hangi tür katalog oluşturursanız oluşturun önce onu bilgisayarınızda veya tabletinizde bir tasarım programı ile tasarlamanız gerekir. Photoshop ve InDesign en çok kullanılan programlardan ama bunlara aşina değilseniz Word ve Excel’de düzgün dosyalar hazırlayıp PDF olarak farklı kaydederek PDF katalog hazırlama programı için uygun dosyalar oluşturabilirsiniz. Basılı kataloğun tasarımdan sonraki süreci daha farklı ama onu anlatmaya burada girişmeyeceğim. Belki başka bir yazıda.

Basılı kataloğu tasarlayıp bastıktan sonra onun içeriği hakkında yapabilecekleriniz sona ermiştir. Ama bu sefer başka bir zorluk başlar; onu ilgili yerlere veya kişilere ulaştırmanız, yani dağıtımını yapmanız gerekir. Basmak ayrı, dağıtmak ayrı bir masraf koludur. Üstelik kataloğunuz gönderdiğiniz adrese ulaşsa bile incelenip incelenmediğinden, anında çöp tenekesini boylayıp boylamadığından emin olamazsınız. Hele bir de baskıdan veya dağıtımdan sonra katalogda hata görürseniz vay halinize! Etkinlik kataloglarını genelde haftalık ve aylık hazırlarım ve sıkıntı olmaz ama ev, araba gibi tükenebilen ürünlerin basılı olarak sunulmasını sıkıntılı buluyorum.

PDF katalog hazırlama kısmına gelirsek. Bir kere PDF ile online katalog hazırlama hata yapma oranınızı düşürür, daha doğrusu hatalı kataloğu gördüğünüz anda ona müdahale edebileceğiniz için hatalı iş çıkarma ihtimaliniz azalır. Matbaa masrafını direkt harcama kalemlerinden silebilirsiniz çünkü ihtiyacınız olmayacak. Sonrasında dağıtım masrafını da silebilirsiniz çünkü kataloğunuzu dağıtmak için çoğunlukla tek tık yetecek. Aynı e-kitap gibi e-kataloğun da sunduğu bu gibi avantajlar sayesinde basılı katalogların pabucunu dama atması sürpriz değil. Hizmet, inşaat, otomotiv, moda, sanat, zanaat, gıda, eğitim… Aklınıza gelebilecek hemen her sektörde artık e-kataloglar gitgide daha baskın hale geliyor.

Katalog Hazırlamak İçin Kullanılabilecek Programlardan Ne Bekliyorum?

Katalog hazırlama teknikleri kişiden kişiye, sektörden sektöre değişiklik gösterebiliyor ama arayışlar bence benzer olduğu için katalog oluşturma programlarından beklentilerin de benimkilerle benzer olduğunu düşünüyorum. Öncelikle çok sayıda müşteri için iş yapan tekil bir tasarımcı olarak online katalog oluşturmak için programlara para vermek istemem. Ücretsiz olarak bana en çok özelliği en kaliteli olarak sunan programla çalışmak isterim. Piyasadaki katalog hazırlama programlarına baktığımda çoğunlukla bu kriterimde sınıfta kaldıklarını gördüm. YUMPU Publishing, ücretsiz özelliklerinin zenginliği ve çıkan son ürünün kalitesiyle beni etkilemeyi başardı. Programda daha büyük şirketler veya daha büyük oynayan girişimciler için çeşitli ücretli paketler de var. İhtiyacınızı karşıladığını düşündüğünüz paketle yola devam edebilirsiniz. Piyasaya göre yine çok fazla meblağlar değil.

Ücretsiz olması dışında kolay kullanılması da benim için önemli. Ne kadar mesleğimden dolayı aşina olsam da neden katalog oluşturmak için bir sürü vakit harcayayım ki? İdeal programım birkaç dakikada kataloğumu oluşturmalı. Katalog oluşturma adımlarını diğer başlıkta anlatacağım ama ona geçmeden aradığım diğer özelliğe geçeyim. Basılı katalogda en büyük sorunlardan birinin dağıtım olduğunu söylemiştim. Online katalog oluşturmak istediğim kadar onun hedef kitleme fazlasıyla ulaşmasını da isterim. Oluşturduğum anda programda atıl kalan bir kataloğu kim ne yapabilir? Mesela, beğendiğim programda yirmi milyondan fazla kayıtlı kullanıcı var ve yayınla butonuna bastığım anda kataloğum en az yirmi milyon kişinin erişimine direkt açılıyor. Bunun daha web sitesini takip eden kayıtsız okur kitlesi ve paylaşım kısmı da var.

Paylaşım hususunu da açmak isterim. Hazırladığınız bir kataloğun, broşürün veya derginin viral hale gelebilmesi için öncelikle paylaşılabilir olması lazım. Kastım içerik değil burada. Hantal, kötü tasarlanmış bir kataloğun içeriği ne olursa olsun paylaşılması mümkün değil. Ama kullandığım programda kaliteden ötesi de var. Bir kere sosyal medya ağlarında direkt paylaşılabiliyor. Sadece Facebook, Twitter değil yazılımcılara ve tasarımcılara özel ağlarda ve video sitelerinde de kataloğunuzu paylaşmanız mümkün. Kataloğunuzun kendine özgü bir linki de oluyor ve bulut platformunda sonsuza kadar saklanıyor. Bu da onu internet üzerinden paylaşmanız veya sohbet arasında lafı geçtiğinde cihazınız üzerinde onu hemen gösterebilmeniz anlamına geliyor. Ayrıca kataloğunuza özgü embed kodunuzu web sitenize, bloğunuza veya ürünlerinizin yer aldığı başka platformlara gömebiliyorsunuz. HTML5, Flash ve Javascript kullanan katalogların arama motoru optimizasyonu da (SEO) var ve dolayısıyla aramalarda üst sıralarda çıkma ihtimaliniz yükseliyor.

Katalog oluşturmak için kullandığım programlarda markamı kullanmak da isterim. Bu dergi yapma programı diğer programlardan ayıran bir özellik de buydu. Markamı kullanmama izin vermesinin yanı sıra kataloğumu alakasız reklamlara boğmayarak çıkan ürüne yabancılaşmamamı, onu benimsememi de sağladı. Aradığım son bir özellik de kataloğu hazırlarken bir sorum olduğunda veya bir sıkıntıyla karşılaştığımda sahipsiz kalmamak. Neyse ki benzersiz destek ekibi her ihtiyacım olduğunda benim yanımdaydı ve hiçbir sorumu karşılıksız bırakmadı.

PDF Katalog Hazırlama Programı Aşamaları Nasıl Gerçekleşiyor?

Biraz da e-katalog hazırlamayı nasıl kolaylaştırdığını anlatacağım. Mobil ve masaüstü her cihazınızdan ulaşabileceğiniz bir katalog yapmak için öncelikle yukarıda bahsettiğim gibi bir PDF dosyası hazırlamanız gerekiyor. PDF dosyanızın katman bulundurmamasına, çözünürlüğünün 180 dpi’den yüksek olmasına ve dosyadaki her bir sayfanın bir katalog sayfasına denk gelmesine dikkat edin. Web sitesinin ana sayfasında yükleme kutucuğunu göreceksiniz. PDF dosyanızı oraya sürükleyerek veya bilgisayardan seçerek yükledikten sonra kayıt sayfasına yönlendirileceksiniz. Burada ister sosyal medya ağlarından biriyle isterseniz kullanıcı adı, eposta ve şifre ile kayıt olabilirsiniz. Kaydınızı yaptıktan sonra hâlihazırda e-sayfalara dönüştürülmüş olan PDF dosyanızda renk ve font değişiklikleri yapabilir ama bence en önemlisi video, ses, bağlantı ve slayt gösterisi gibi multimedya formatları ekleyebilirsiniz. Multimedya, online kataloğu basılı katalogdan ayıran önemli bir fark. İnteraktif bir katalog hedef kitlenize ulaşmanızı ve onları cezbetmenizi kolaylaştırır. Kataloğunuzun hazır olduğunu düşündüğünüz anda onu yayınlayabilir ve yukarıda bahsettiğim gibi bir anda milyonlara ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz özelliklerinin zenginliği, arayüzünden ortaya çıkardığı kataloglara kadar kalitesi, katalog oluşturma adımlarındaki basitliği ve tabii ki benzersiz desteği ile YUMPU Publishing'yu size şiddetle tavsiye ediyorum.

Cihan Gürmen

Cihan Gürmen

Bisikletçi, hiphopçı,Bauhaus hayranı ve RGD üyesi. Matematik ve minimalizmi birleştirerek markanıza hayat vermek. Yeni başlayanlar ve Fortune 500 şirketleri ile çalışıyorum.